Colloidal chemistry grants access to a wealth of materials through simple and mild reactions. However, even few elements can combine in a variety of stoichiometries and structures, potentially resulting in...
During the last decades, the demand for processes developed according to the Circular Economy Principles has increased, searching for an alternative life for wastes. For this purpose, a one-pot green...
In the last years, peptide-based hydrogels are being increasingly used as suitable matrices for biomedical and pharmaceutical applications, including drug delivery and tissue engineering. Recently, the synthesis and the gelation...
Type I collagen is the main component of the extracellular matrix that acts as the physical and biochemical support of tissues. Thanks to its characteristics, collagen is widely employed as...
Background: Nucleophosmin 1 (NPM1) protein is a multifunctional nucleolar chaperone and its gene is the most frequently mutated in Acute Myeloid Leukemia (AML). AML mutations cause the unfolding of the...
Collagen is one of the most widely used biomaterials in health-related sectors. The industrial production of collagen mostly relies on its extraction from mammals, but several issues limited its use....
Biosensori su carta wireless per la telemedicina in oncologia e la misura di emocromo ed elettroliti
E-CROME propone lo sviluppo di biosensori per la misura dell’emocromo e degli elettroliti a supporto dei pazienti oncologici. L’obiettivo è quello di creare un nuovo gruppo di ricerca di eccellenza...
Il diabete, particolarmente quello di tipo 2, rappresenta, a livello mondiale, un problema crescente e un insostenibile aggravio economico per l’individuo e la società. Nel 2012, il mercato globale del...
L’obiettivo principale di questa proposta progettuale è studiare il valore diagnostico, prognostico e teranostico dei microRNA (miRNA) sovraespressi nel cancro del colon-retto, prima e dopo il trattamento chemioterapico (5-fluorouracile (5-FU)/capecitabina,...
Il progetto affronta 6 key studies rappresentativi dei principali settori agroalimentari tipici della dieta Mediterranea (lattiero caseario, cerealicolo, prodotti carnei, ortofrutticolo, oleario, vitivinicolo) che hanno visto la convergenza delle diverse...